Stagiair Strategie en Public Affairs

Wij zijn op zoek naar proactieve, zelfstandige, analytisch ingestelde stagiairs die hun bijdrage willen leveren aan de stad Leiden.

Wij van gemeente Leiden hebben veel opgaven die we nooit allemaal zelfstandig kunnen aanpakken. Daarom werken we samen met andere steden, de provincie Zuid-Holland, kennispartners in de stad en gemeenten in de regio. Samen zoeken we naar kansen om de stad beter en mooier te maken. De wereld om ons heen verandert voortdurend en in hoog tempo. Voor onze belangenbehartiging vraagt dit het blijvend monitoren van ontwikkelingen en het signaleren van kansen. Het kernteam Strategie van de gemeente Leiden houdt zich hiermee bezig. Door proactief nieuwe voor Leiden relevante ontwikkelingen te signaleren en te agenderen voorzien wij de gemeentelijke directie en het college van B&W van strategische informatie. Ook zijn we bezig met Leiden European City of Science 2022 (ESC22) en het voorsorteren op Europese fondsen.

Wat houdt de stage in?

We zoeken meerdere stagiairs die gezamenlijk aan missies werken. Deze missies zijn breed geformuleerde aandachtsgebieden of maatschappelijke doelstellingen, waarin we duidelijke doelen willen bereiken. De rol van strategie en public affairs is om de inhoudelijke materie (beleid, projecten, programma's) te vertalen naar politiek-bestuurlijke kansen om Leiden sterker op de kaart te zetten. De stageopdrachten zijn divers en samen met jou kijken we welke opdrachten bij jou passen.

Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het volgen van politieke debatten, het in kaart brengen van netwerken rond een vraagstuk of het maken van beleidsanalyses. Bijvoorbeeld met public affairs rond het Leiden Bio Science Park; hoe kunnen we dit life science cluster nog beter op de kaart zetten. Voor de missie biodiversiteit & klimaatadaptatie zijn we op zoek naar kansen voor Leiden om een groenere en gezondere stad te worden. Voor de komende periode zal het Spacecluster aandacht vragen. Je trekt hierin nauw op met andere organisaties die hierin actief zijn. Maar we zijn ook op zoek naar stagiairs die zich willen bezighouden met Leiden en Europa, denk aan het vergroten van het Europabewustzijn zowel binnen de gemeente of het in kaart brengen van Europese financieringsmogelijkheden. En tot slot ook het volgen en duiden van ontwikkelingen in de regio: welke opgaven spelen bij onze buren en binnen Holland Rijnland.

Op verschillende manieren ga je te werk: meelopen met overleggen, het gesprek aan gaan met partners en het analyseren en bestuderen van stukken. Kortom, een stage waarbij je volop meedraait met een publieke organisatie die in beweging is. Wij zijn op zoek naar proactieve, zelfstandige, analytisch ingestelde stagiairs die hun bijdrage willen leveren aan de stad Leiden.

Je zult deelnemen aan overleggen met medewerkers met strategische rollen in alle delen van de organisatie en veel met strategische partners in de stad en regio. Daarmee ontwikkel je in korte tijd een breed inzicht in gemeentelijk beleid.

Wat ga je doen?

Je maakt deel uit van het kernteam Strategie en zal onder begeleiding van drie strategen aan de slag gaan. Je kan hierbij onder andere denken aan de volgende taken:

 • Volgen van politieke debatten en verslaglegging hiervan.
 • Het onderzoeken en monitoren van ontwikkelingen op voor Leiden belangrijke dossiers (d.m.v. deskresearch en expert/interviews).
 • Versterken van ons netwerk bij relevante partners.
 • In kaart brengen van relevante netwerken en trends.
 • Organiseren van en ondersteunen bij werkbezoeken van externen aan de stad.
 • Projectmatige ondersteuning: voorbereiden, bijwonen en verslaglegging van bijeenkomsten/workshops. Of opzetten van een lobby strategie.
 • Resultaten van onderzoek op aantrekkelijke wijze presenteren.
 • Schrijven van adviezen aan college van BenW.

Wat heb je nodig om deze stage tot een succes te maken?

We willen een goede balans tussen je stage bij de gemeente Leiden en andere activiteiten. Daarom bieden wij stageplekken voor de duur van 5 maanden of langer aan voor minimaal drie dagen per week (24 uur per week, flexibel in te vullen), waarbij je voldoende tijd hebt om naast je stage aan andere dingen te werken (bijv. verplichtingen van je opleiding). Mocht dit niet passen, dan kunnen we uiteraard in overleg bepalen voor hoeveel uur jij stage komt lopen. Geef in je sollicitatiebrief aan wat jouw voorkeur heeft qua duur en uren per week. Dan kunnen we gelijk de mogelijkheden verkennen. De stageplek is geschikt voor een student die geïnteresseerd is in strategie, public affairs, samenwerking van steden, ontwikkelingen in Leiden en daarbuiten. Je volgt een (academische) opleiding in de richting van bestuurskunde, politicologie, geschiedenis of een andere relevante studie. Je bent een maatschappelijk betrokken student met belangstelling voor het lokaal bestuur. Je bent analytisch sterk en beschikt over een vlotte pen. Je bent goed in staat om zelfstandig te werken en hebt oog voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Je zult deelnemen aan overleggen met medewerkers met strategische rollen in alle delen van de organisatie en veel met strategische partners in de stad en regio. Daarmee ontwikkel je in korte tijd een breed inzicht in gemeentelijk beleid.

Meer over het team

Team Strategie & Bestuur vormt samen met het team Communicatie en team Middelen & Control  de concernstaf van de gemeente Leiden. Wij zijn de strategisch ontwikkelpartner van het directieteam en het college, en vervullen een kader stellende/toetsende, adviserende en faciliterende rol.

De werkzaamheden van onze collega’s bestrijken een breed gebied: strategie, communicatie, kabinetszaken, onderzoek & data, HRM, organisatieontwikkeling, procesverbetering, juridische zaken, middelen en concern control. De medewerkers onderscheiden zich door hun strategisch inzicht, door de vaardigheid om te verbinden en tegelijk gezaghebbend te adviseren op hun deelterreinen en door vakkundig en zuiver hun rol te vervullen. 

Wat bieden wij?

 • Een stagevergoeding van maximaal €400,- bruto per maand (naar rato) bij 36 uur per week.
 • Een stageduur vanaf 1 september 2023 voor minimaal 5 maanden tot maximaal een jaar voor ongeveer 24 uur per week.
 • Een uitdagende en afwisselende stage in een team van enthousiaste en slagvaardige collega’s en een groep mede-stagiairs, en veel contacten met bestuurders en externe partners.
 • Een professionele werk/leeromgeving waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Een laptop (surface) en mobiele telefoon in bruikleen gedurende je stageperiode.
 • Thuiswerken en online werken is mogelijk en je hebt wekelijks contact met je stagebegeleider.
Enthousiast geworden over deze stage?

We zien je beknopte sollicitatiebrief en cv graag tegemoet. Deze vacature staat open totdat we genoeg kandidaten hebben. Gesprekken vinden doorlopend plaats, dus wacht niet te lang met solliciteren. De startdatum van de stage is 1 september 2023.

Neem voor meer informatie over de werkzaamheden contact op met stagebegeleider Rijk van Walsem, via telefoonnummer 06 15169869, r.van.walsem@leiden.nl.

LEIDEN is levendig, sociaal en ondernemend. Het is dé stad van kennis en cultuur, met een rijke historie. Daar zijn we trots op. Onze gemeentelijke organisatie kenmerkt zich door een collegiale en open werksfeer, met veel ruimte voor vernieuwende ideeën en een verfrissende blik. Onze medewerkers voelen zich verantwoordelijk en pakken hun werkzaamheden zelfstandig en professioneel op. Onze ambitie is om een wendbare organisatie te zijn die ook een goede afspiegeling is van de diverse inwoners van onze stad. Het maakt niet uit wat je afkomst is, wat je gelooft of van wie je houdt; we willen een organisatie zijn waar iedereen zich thuis voelt!

We zoeken collega’s die ons helpen bouwen aan een duurzame, sociale en toekomstbestendige stad en gemeente.

Wij zijn Gemeente Leiden.
Wie ben jij?

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
Sluitingsdatum:
11-06-2023

Uren per week:
24 uur

Maand­salaris:
Marktconform

Salaris­niveau:
Schaal

Niveau:
HBO | WO

Plaatsingsdatum:
22-05-2023
Locatie:
Gemeente Leiden Stadhuisplein 1
2311 EJ   Leiden
Deel vacature:
Staat jouw vacature er niet bij? Maak een job alert aan.

Met een job alert ontvang je de vacatures die voor jou relevant zijn als eerste in je mailbox. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures.
Aanmelden